sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Tietoja muuteltu

Tämä vapaa on saanut aivorattaat allekirjoittaneella pyörimään, ja teinkin muutoksia blogiini. Muutin blogini osoitetta hieman kuvaavammaksi, samoin blogini pääotsikkoa. Toivottavasti rakkaat lukijat nämä vielä löytävät!

Syy tähän ratkaisuuni oli yksinkertaisesti ajan säästäminen. Olen kirjoitellut Facebookin yhteisössäni kilpikonnani arjesta, ja nyt alan liittää tätä arkeani tänne blogiini. Tällöin minun ei tarvitse erikseen päivitellä sekä blogiani että tuota yhteisöä. Kätevää! Samalla kilpikonnaharrastajat voivat käydä nappaamassa täältä vinkkejä, kuinka kannattaisi toimia käytännössä joidenkin ongelmakohtien saralla ja kysyä neuvoa aivan kuin ennen vanhaan toimiessani Suomen Herpetologisen Yhdistyksen (ry) jäsensihteerinä. Tuolloin neuvoin sähköpostitse joitakin herppiharrastajia.

Minulla on siis ollut elämäni aikana lukuisia eri kilpikonnia väliaikaisessa sijoituksessa, ja olen perehtynyt niiden hoitamiseen. Olipa minulla tuossa pari omaakin kilpikonnaa, joista jouduin luopumaan ajanpuutteeni vuoksi. Elämäntilanteeni sitten muuttui, ja sainkin viime keväänä (2012) Heimolta lahjaksi pienen Testudo Horsfieldiin poikasen, joka pitkällisten pohdintojen jälkeen ristittiin Lunardo Vee-kilpikonnaksi.

Luna on hyvin aktiivinen ja vilkas nuorimies, joka nukkui syksystä tammikuun ihan alkupuolelle, puolittaisen talvilevon, minkä jälkeen heräsi omatoimisesti jatkamaan arkeaan. Minä omistajanaan tietysti tarkkailin päivittäin, mikä on tilanne minkäkinlaisena päivänä; herätäänkö tänään vai ei. Pidin myös kalenteria jaksottaakseni, kuinka pitkää heräämisväliä konna suosii. Aluksi luulin konnan olevan sairas. Eläinlääkäri totesi, ettei sillä ollut kuin pieni silmätulehdus, mihin sai silmätipat ja varmuudenvuoksi lievän antibioottikuurin. Kun poitsu ei sitten siltikään virkistynyt, kyselin asiaa Facebookin yhteisössäni, ja eräs kasvattaja tiesi Lunan vetäytyneen talvilevolle. Omat kilpikonnani eivät tätä aikaisemmin olleet tehneet, ja meillä levättiin vasta myöhemmin syksystä pidemmälle keväseen, joten tilanne oli minulle aivan uusi. Ko. kasvattaja kertoi, kuinka itse tapaa toimia ja puolittaisen toimintamalli saapui tämänkin katon alle - Lunan omasta päätöksestä. ;)

Nyt tämä tilanne on kuitenkin taas syksyyn asti ohi (*koputtaa puuta*) ja tuolta pikku-ukko nytkin katselee; terraarionsa yläkerrasta, mitä emäntä tällä kertaa touhailee. Tänään on ensimmäisen täyden ruokailuviikon ensimmäinen normaali paastopäivä, ja pientä mielenosoitusta on ollut havaittavissa (mökötystä tyhjällä ruokalautasen paikalla, kiipeilyä ja kolistelua), mutta melko rauhallisesti on tämä päivä otettu. =) Huomenna sitten taas salaattia uusilla voimilla! ;) Noin pienelle kilpikonnalle en ala kahden päivän paastoa viikossa vielä järjestämään, ettei laihdu. Poika on pysynyt normaalipainossa ja on erittäin vilkas ja syö hyvin, joten mitäpä tuosta. Kasvava nuori tarvitsee ravintoa. ;) heh heh heh =)

Alla näkyvistä kuvista on selkeästi havaittavissa Lunan vilkkaus ja kekseliäisyys, sillä niissä Luna kiipeää suoraa seinää ylös. Heinäteline on pitänyt siirtää tuohon nurkkaan ja telineen päälle laittaa kansi, koska Luna on alkusyksyllä pariinkin otteeseen kurkkinut heinätelineen päältä maailman menoa. Turvallisuus ennenkaikkea!




Terraa on koristeltu muovikasveilla oikein kauniiksi. Luna elää euroopasta ostettavissa olevassa suurimmassa marsunhäkissä, joka on tilattu Tanskasta. Häkin ympärille on vedetty kolme kerrosta elmukelmua tiukasti, ja häkin katto on paljas. Häkkiin on Heimo rakentanut yläkerran ja rampin. Rampissa on porrasaskelmat. Häkin yläkerrassa on kuminen matto, josta pissat on helppo pestä pois.

Häkin pohjamateriaalina olen käyttänyt luonnonturvetta, luonnonturve-hiekkaseosta ja luonnonturve-hiekka-männynkuorihakeseosta, mutta kaikki pölyävät helposti kuivan pohjamateriaalitarpeen vuoksi, joten päädyin pitämään häkin pohjalla vanhaa lakanaa, koska Luna tekee tarpeensa yläkertaan, melkeinpä poikkeuksetta. Luna pissaa joko uima-altaaseensa tai kumimatolle (mikäli ei ehdi altaalle; Lunalta pääsee joskus ilopissa nähdessään salaatin). Alakerrassa on lämpölampun alla kaksi kivilaattaa, jotka on vuorattu pyyhkeellä, jotta ne eivät kuumenisi liikaa. Luna on kumpaankin päähän tehnyt oman pienen pesän pyyhkeiden taitoksista yli jääneistä kulmista. Mä kyllä laitoin kulmat kivien ja seinän väliin, mutta Luna niitä kolme päivää kaivoi sieltä ylös. Ihme heppu. :D

Nyt on sitten koristeltu häkkiä oikein toden teolla. Muovikasveina on erilaisia lehtiä, ruusuja ja tulppaaneja. Laitan niistä kuvat kun projekti on valmis. Laitan häkistä kuvia sitten heti, kun se on "tuunattu" valmiiksi. Malttia, malttia. ;)

Mutta Nyt on Lunardo Vee esitelty tälläkin palstalla. Tämä tyttö painuu nyt viettämään vapaapäivää Heimonsa kainaloon, katselemaan leffoja ja odottelemaan, että AH!, niin ihana sarja alkaa. Nyt mainostusta: OLIPA KERRAN, nelosella, klo 20.00-21.00 aina SUNNUNTAISIN! oijoi ;) melkein yhtä hyvä kuin SALATUT ELÄMÄT, maikkarilla, huomisesta maanantaista alkaen, aina ma-pe klo 19.30-20.00 ;). Näistä on arjen pienet ilot tehty.

Loppuun liitän vielä Lunan kuvan, niin tiedätte millaisesta veijarista on puhe. Noista ylemmistä kuvista sitä ei niin selkeesti näe. Ja nämä kuvat ovat vähän tuoreempiakin. =) Luna on sydäntenmurskaaja ja hyvinkin kekseliäs kaveri. Sitä ei voi olla rakastamatta, kun sen oppii tuntemaan. Ykskin kaveri muuten alkoi kyselemään multa kilpikonnien hintoja täällä nyt noin puolen vuoden ajan vierailtuaan ja Lunan tuntemaan opittuaan, vaikkei ennemmin tietääkseni ole ollut kilpikonnien fani. ;) Ei siis ole inhonnut, muttei ole hinkunutkaan. Sellainen se meidän Luna on! =)



Älkää välittäkö taustalla näkyvästä joulukaaoksesta :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pistäpä mielipidettä kehiin! Kysymykset, vastaukset, mielipiteet.. kaikki sallittuja, mutta pysy asiassa! ;)